mercredi 26 novembre 2008

Petits Pains ("Dinner Rolls")

J'ai trouvé cette reccette sur ce site de cuisine. C'est assez long à faire mais quand on peut enfin goûter les petits pains terminés, on se dit que ça valait vraiment la peine d'attendre! C'est trop bon!

Bon moi j'ai pas réussi à les faire aussi beaux que sur la photo du site de Martha Stewart, mais tant pis, ils sont très bien comme ça et de toute façon ça n'en change pas le goût.
Mmmmh, il faut que j'aille en reprendre un!!...


Ingredients :

Makes 30

- 1/4 cup warm water (115 degrees)
- 2 packets (1/4 ounce each) active dry yeast
- 1 1/2 cups warm whole milk (115 degrees)
- 1/2 cup (1 stick) unsalted butter, melted, plus more for bowl and pans
- 1/4 cup sugar
- 2 1/4 teaspoons salt
- 3 large eggs
- 6 to 6 1/2 cups all-purpose flour (spooned and leveled), plus more for work surface

Directions :

1. Place water in a small bowl; sprinkle with yeast, and let stand until foamy, about 5 minutes. In a large bowl, whisk together milk, butter, sugar, salt, and 2 eggs. Whisk in yeast mixture.

2. Using a wooden spoon, stir in 6 cups flour, 1 cup at a time, until you have a soft, shaggy dough (if necessary, add up to 1/2 cup more flour). Turn dough out onto a floured work surface; knead until smooth and elastic, 5 to 10 minutes. Butter the inside of a large bowl; place dough in bowl, turning to coat. Cover bowl with plastic wrap; let stand in a warm spot until dough has doubled in size, about 1 1/4 hours.

3. Butter two 13-by-9-inch baking pans. Divide dough in half. Roll each half into a 15-inch rope; cut each rope into 15 1-inch pieces. Press each piece into a disk, then shape into a ball. Arrange dough balls in prepared pans. (To make ahead: Wrap pans well, and freeze, up to 2 months.) Cover pans loosely with plastic; let stand in a warm spot until rolls have doubled in size, about 1 1/4 hours (2 hours more if frozen).

4. Preheat oven to 375 degrees, with racks in upper and lower thirds. In a small bowl, beat remaining egg until blended; brush onto rolls. Bake until golden brown, about 20 minutes, rotating pans back to front and top to bottom halfway through. Let rolls cool 15 minutes before serving.

Helpful Hint:
The rolls can be shaped in advance and frozen for up to 2 months. No need to defrost -- just add 2 hours to the second rise.
http://www.marthastewart.com/

Alors j'ai eu un problème car je n'ai pas réussi à mettre toute la farine! 6 cups ça fait beaucoup et la pâte était trop friable du coup j'ai du rajouter de l'eau. Mais tout s'est bien terminé! Pour ceux qui connaisse ça ressemble aux scones que fait ma Maman et au pain de l'Angadine au beurre qu'on achète en Suisse! Un régal aussi bien avec du sucré que du salé.

3 commentaires:

Sarah a dit…

ça fait trop envie !
Tiens, "rolls", un mot que j'avais à traduire dans ma version d'aujourd'hui et j'ai dû vérifier dans le dico. Ben maintenant je suis pas près d'oublier !

Sarah a dit…

Très bien le blog. Bien organisé et tout. Infos pratiques et tout. C'est tout toi ! Très bien.
Reste à savoir quand je pourrai me mettre à essayer toutes ces recettes !...

Carole a dit…

c'est une vraie invitation au péché de gourmandise!